Високопоставени полски служители във вторник заявиха, че планират да разширят кампания за търсене

...
Високопоставени полски служители във вторник заявиха, че планират да разширят кампания за търсене
Коментари Харесай

Полша и Гърция се обединяват в кампания за репарации срещу Германия заради ВСВ

Високопоставени полски служители във вторник обявиха, че планират да разширят акция за търсене на големи репарации от Германия за Втората международна война, обръщайки се към Гърция и други европейски страни като евентуални съдружници, написа " Фокс нюз ".

Миналата година Полша публично изиска отплата от 1,3 трилиона долара - сума, близка до размера на нейния годишен БВП - докато Гърция търси над 300 милиарда долара за вреди, нанесени от окупацията на Германия по време на Втората международна война.

Германия твърди, че исковете за вреди са били уредени след войната, само че Аркадиуш Муларчик, заместник-министър на външните работи на Полша, сподели във вторник, че държавното управление му във Варшава ще си сътрудничи с други страни, потърпевши от нацистка окупация.

" Държавите поотделно не съумяха да намерят правдивост за жертвите... Следователно трябва да работим дружно, с цел да търсим правдивост ", сподели Муларчик на конференция за репарациите, извършена в Атина и проведена взаимно от полското външно министерство.

" Щетите и загубите са безспорни ", сподели той. " Данните са безспорни... 5,2 милиона поляци са убити. След войната популацията на Полша понижава с 11,4 милиона души, а 2,1 милиона полски жители са употребявани за рабски труд. "

Прокопис Павлопулос, професор по право, който беше президент на Гърция от 2015 до 2020 година, сподели, че гръцките искания са обновени след обединяването на Германия през 1990 година, потвърждавайки, че следвоенното разделяне на Германия е било представено като причина за ограничение на обезщетенията.

" Разбира се, Германия се извини за дейностите си, действайки честно ", сподели Павлопулос. " Германски публични лица постоянно участват на събития в памет на (нацистките зверства от Втората международна война). Това е похвално, само че не отхвърля исковете за обезщетение. Тези искове съществуват. "

Претенциите на Гърция бяха публично възобновени през 2019 г. при предходно ляво държавно управление. Последвалата консервативна администрация, въпреки и да не притискаше обществено Берлин, сподели, че счита, че казусът остава неуреден.

На събитието във вторник участваха кметове и представители на гръцки градове, където нацистки окупатори са извършили кланета на цивилни като възмездие на въоръжената опозиция и където всяка година се организират възпоменателни събития.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР